Проф. Клисарова отива в парламента, от ГЕРБ все още мълчат
Проф. Клисарова отива в парламента, от ГЕРБ все още мълчат / Sofia Photo Agency, архив
Проф. Клисарова отива в парламента, от ГЕРБ все още мълчат
64026
Проф. Клисарова отива в парламента, от ГЕРБ все още мълчат
  • Проф. Клисарова отива в парламента, от ГЕРБ все още мълчат

Проф. Анелия Клисарова, която беше избрана за народен представител от Коалиция за България, няма да се отказва от депутатското място. Специалистът  възнамерява да съвместява отговорностите си на депутат с лекарските си задължения, обяви самата тя пред Дарик.

Освен че е шеф на здравната комисия в Общинския съвет, тя ръководи и Клиниката по нуклеарна медицина, метаболитна терапия и лъчелечение в университетската болница „Св. Марина“. Проф. Клисарова управлява първия циклотрон в България.

„Няма да оставя съвсем работата си. Ще си запазя възможността да идвам в болницата, да се виждам с колеги и да работя с тях. Когато някои пациенти искат консултации, ще мога да им ги дам“, каза проф. Клисарова.

Името на медика се завъртя сред потенциалните кандидати за кмет на Варна. Проф. Клисарова на този етап отказва да коментира спекулациите.

„Друг път ще говорим по този въпрос, защото нито партията е взела решение, нито аз съм решила за себе си. Когато имам новина, обещавам да я съобщя“, увери проф. Клисарова. По думите й Варна много важен и същевременно труден град. „Цялата промяна, която искаха хората, тръгна от тук. Затова постът е  много тежък и отговорен“, добави тя.

Другото спрягано име за кандидат за кмет на Варна е това на Иван Портних, лидер на ГЕРБ  Варна, който също беше избран за депутат. Какви са плановете на „гербера“ и на партията му, все още не ясно, тъй като четири дни след изборите на 12 май от ГЕРБ запазиха пълно мълчание. Днес ръководството на партията ще прекрати мълчанието и ще даде първата си пресконференция. Очакванията са след нея да има брифинг и на местно ниво.

На него освен евентуалната номинация на ГЕРБ за кметските избори се очаква да бъде оповестено и предложението на партията за нов шеф на местния парламент. Досегашният председател Николай Апостолов беше избран за народен представител, като намеренията му преди изборите бяха да смени зала „Пленарна“ в Община Варна с тази в Народното събрание.

„В Общинския съвет има достатъчно стойностни мои колеги, които биха се с справили с председателския пост”, каза Апостолов в ефира на Дарик в началото на предизборната кампания.

Рокади в местния парламент със сигурност ще има, тъй като една трета от депутатите, които ще представляват Варна в 42-рото Народно събрание, са сегашни общински съветници.  От групата на ГЕРБ наред с Иван Портних и Николай Апостолов в списъка с новите депутати попадна и Павел Христов, най-младият съветник в Общинския съвет, който оглавява комисията по младежки дейности и спорт.

От левицата в парламента отиват проф. Анелия Клисарова и градският председател на БСП Борислав Гуцанов. „Червеният“ лидер още след вота в неделя обяви, че този път за разлика от 2009 г. няма намерение да се отказва от депутатския мандат.

Техните места в градския парламент ще заемат Огнян Къчев и Пламен Начков, които са стари познайници. Къчев попадна в Общинския съвет предишния мандат, след като беше избран с листата с ГЕРБ, но след това се присъедини към групата на БСП. Пламен Начков два мандата бе съветник от левицата.

В местния парламент ще влязат и нови лица, които ще попълнят овакантените места в групата на ГЕРБ. Това са Марина Панайотова-Карапетян, Марица Гърдева и Пламен Боев, следващите в листата за общински съветници, които никога досега не са седели на меките седалки в зала „Пленарна“.