роф. д-р Димитричка Близнакова
роф. д-р Димитричка Близнакова / Медицински университет - Варна
професор Близнакова
95289
професор Близнакова
  • професор Близнакова
У нас има доста самозвани рехабилитатори и козметици, тъй като това са примамливи  специалности и се смята, че са печеливши. Това заяви в интервю за Дарик директорът на Медицинския колеж във Варна проф. д-р Димитричка Близнакова.

„Когато ползваме услугите на дадено заведение няма как да искаме дипломите. Този, който може да го прави, е работодателят. Затова е изключително важно той да наложи своите правила. Да изисква дипломите, да тества практиката и ако тестът не бъде издържан, лицето да се коригира или да напусне”, изтъкна проф. Близнакова.

Посещаващите СПА центрове и козметични студиа все пак да се интересуват с каква квалификация са работещите там, посъветва професор Близнакова. Според нея всеки може да пострада, ако попадне в ръцете на „специалист” без нужната квалификация.

„Нашето страдание може да бъде предопределено от нашата неграмотност, ако щете”, отбеляза специалистът.

За 75 години от създаването му от Медицинския колеж във Варна са излезли 17 500 специалисти. В момента водещите специалности са „Помощник-фармацевт”, „Рехабилитатор”, „Рентгенов лаборант”, „Медицински лаборант”, „Оптик”, „Козметик” и „Зъботехник’.

Те са изключително важни за практиката в здравеопазването. Завършилите колежа успяват да се реализират, тъй като са полезни за клиничната практика. Възпитаници на Колежа успяват да се реализират у нас и зад граница.

Като педиатър професор Димитричка Близнакова посъветва родителите да не водят децата си болни на забавачница и да правят профилактика на малчуганите. По думите й има доста грамотни родители, които подготвят децата си с имуностимулатори.

Закаляването на децата трябва да става още в кърмаческа възраст (до една година). Личните лекари трябва да обясняват на родителите как да каляват децата си и как да ги обличат, смята професорът.  Според нея детето не трябва да бъде навличано с много дрехи и трябва да спортува.

Цялото интервю с проф. Близнакова чуйте в звуковия файл