Продължава издирването на петимата моряци
Продължава издирването на петимата моряци / Sofia photo agency

И днес продължава издирването на оцелели моряци от потъналия край нос Емине сирийски кораб "Карам 1". Операцията продължава по брега. В нея участват патрули на Гражданска защита, Гранична полиция и на доброволческата структура „Булсар", които през светлата част на денонощието ще преглеждат целия район от Обзор до Маслен нос.

Инцидентът стана на около 10 мили от нос Емине в понеделник. Плаващият под холандски флаг танкер "Алесандро ДП" се сблъска с "Карам 1", плаващ под флага на Сиера Леоне. В резултат натовареният с 2 600 тона скрап "Карам 1" потъна. Петима души от 10-членния екипаж бяха спасени, останалите се издирват.

Всички кораби, които преминават през района на инцидента, се предупреждават да намалят скоростта и да извършват наблюдение, съобщиха от Морска администрация, които ръководят операцията по издирване.

Не са открити признаци на живот при подводния оглед на потъналия край нос Емине кораб "Карам 1". Това съобщи за Дарик изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" кап. Сергей Църнаклийски. Спуснатият робот с камери е огледал мостика на плавателния съд. През счупено стъкло апаратът е успял да заснеме вътрешността и е показал, че няма хора на мостика. На морското дъно е бил изпратен и водолаз, който също не е открил живот в потъналия плавателен съд. "Процедурата в такива случаи е водолазът да чуква по корпуса на кораба. Ако има някой жив вътре, той ще отговори на това почукване", обясни Църнаклийски.

При подводния оглед е потвърдено, че корабът е „Карам 1", който е легнал на дясната си част, откъдето е и ударът. В момента подводният оглед е преустановен, защото времето се влошава. Изчаква се дългосрочна прогноза, след което ще бъде взето решение какви ще са следващите действия, съобщиха от транспортното министерство.

Оцелелите моряци от кораба "Карам 1" са настанени на хотел, каза Църнаклийски. Във Варна е пристигнал представител на сирийското посолство, който да им оформи документите, тъй като те са без удостоверения за самоличност. В момента се извършват и процесуално-следствени действия. Предстоят разпити както на сирийците, така и на екипажа на другия кораб - танкера "Алесандро". След като приключат формалностите, моряците ще се приберат по домовете си.