Продължава делото Кушлев срещу Христо Данов
Продължава делото Кушлев срещу Христо Данов / Sofia Photo Agency, архив

Варненският окръжен съд ще заседава в 15 часа по искане на комисията „Кушлев” за отнемане на имуществото на Христо Данов, син на бившия общински съветник Веселин Данов, и на още трима души. Това е трето заседание на съда след старта на делото през септември миналата година.

Искът срещу Данов-младши е за 2,8 млн. лева. По изчисленията на комисията от 1995 г. до 2009 г. имотите на Христо надвишават доходите му с близо 5 хил. минимални заплати. Затова комисията настоява за конфискация на крупни суми, апартаменти, поземлени имоти, един автомобил.

Комисията „Кушлев” е завела дело и срещу Веселин Данов. Проверката показва, че от 1984 г. до 2009 г. приходите на бизнесмена и съпругата му са 25 хил. минимални работни заплати, а разходите им ги надвишават значително. Получава се разминаване от над 15 хил. работни заплати. Затова ведомството иска да им бъдат конфискувани апартаменти в София и Варна, хотел-ресторант „Ной”,  парцели, жилищни територии, 320 хил. лева от продажби на имоти и др. Окръжният съд във Варна все още не е дал ход на делото за отнемане на имущество на Веселин Данов в полза на държавата, придобито от престъпна дейност.

Веселин Данов и синът му Христо бяха обвиняеми по мегадознанието, разследващо дейността на въоръжена престъпна група, ръководена от бившия общинар и колегата му Иван Славков. Данови влязоха в затвора в средата на юни 2009 г. съответно за 3 и 1 година. След две години и половина ефективно изтърпяно наказание през ноември миналата година Данов беше условно предсрочно освободен от затвора. Бизнесменът беше признат за виновен за участие в организирана престъпна група, за пране на пари от проституция, трафик на хора и разпространение на наркотици.