Продават имущество на „Полимери“ за 45 млн. лв.
Продават имущество на „Полимери“ за 45 млн. лв. / снимка: Sofia photo agency, архив

Имущество за милиони евро на завод „Полимери” се разпродава на безценица от синдика на дружеството Иван Балабанов. Това обясни на пресконференция Николай Банев - представител на основните акционери на обявения в несъстоятелност завод.

Според Банев в „Полимери АД” се извършват измами в особено голям размер, като назначеният през 2012 г. синдик не само, че не се опитва да оздрави дружеството, но и го разпродава на безценица.

„Утре предстои търг, на който ще се продава обособен имот от 1 033 декара със сгради и съоръжения на територията на „Полимери”. Обявената цена от синдика Балабанов е 45 млн. лв., като само инфраструктурата и сградният фонд на завода, заедно с прилежащите му съоръжения (включително 110 киловолтова подстанция), са за над 1 млрд. лв. Става въпрос за кражба за стотици милиони евро. В Ротердам и Хамбург не можеш да си купиш 1 кв/м земя подобна на тази, на която се намира „Полимери”. Но дори и да можеше, то цената й в Хамбург щеше да е между 900 и 1200 евро на кв/м, а в Ротердам повече. Дори и в България да се продава за 100 евро на кв/м, то 1000 декара трябва да са 100 млн. евро. Това е минималната цена на земята, заедно с цялата инфраструкура и всички сгради, които се намират на нейна територия. Иван Балабанов я е обявил за 45 млн. лв. Спомняте си, че „Полимери” беше обявено в несъстоятелност за дълг към ЕСО от 33 000 лв. По-голям цирк и беззаконие досега не е имало”, коментира Николай Банев.

До момента са подадени 34 жалби срещу дейността на синдика на „Полимери”, но нито една от тях не е уважена. Банев увери, че акционерите ще сезират главния прокурор Сотир Цацаров и Европейския съд за нередностите, които по техни думи се извършват със завода.

„Ще попитам Цацаров има ли въобще прокуратура в България и защо за толкова време откакто е главен проркурор никой не се занимава с този случай. А той е фрапиращ и става въпрос за кражба в особено големи размери. Ще сезираме главния прокурор най-вече за унищожение на имущество и продажба на изключително ниска цена, както и за пълното погазване на законите”, каза Николай Банев.

По негови думи в началото на 2014 година Иван Балабанов е обявил за продан 66 километра тръбопровод, който е оценен на 194 хиляди лева. Реалната цена на един километър тръбопровод за скрап е един милион лева, а на нов – 1 млн. евро.

„Такова чудо на земята няма и нито една инстанция не се самосезира. Синдикът Иван Балабанов се ползва с протекциите на член на Общинския съвет, с който има роднинска връзка. Още от момента, в който встъпи в дружеството, Балабанов преустанови достъпа на 7 фирми, които имат имущество и са регистрирани на територията на „Полимери”. Те развиваха успешно дейност, като към днешна дата четири от тях вече са фалирали. Отново подадохме жалби до всички институции и отново без резултат. Стигна се до там, че синдикът започна да продава чуждо имущество от името на „Полимери АД”. Единственото образувано досъдебно производство срещу Балабанов е за откраднати картини от офисите на завода. Но там нямаше как да бъде прикрито, тъй като те са собственост на художници от цял свят”, обясни Банев.

Той припомни, че към 12 декември 2012 година, когато заводът бе обявен в несъстоятелност, активите му са били оценени за 196 милиона, задълженията за 18 милиона, а е имал и вземания за 40 милиона лева от НЕК.