Присъда за работник заради пожар в детска градина
Присъда за работник заради пожар в детска градина / Sofia Photo agency

За причиняване по непредпазливост на пожар в детска градина в квартал „Аспарухово”, Районният съд наложи условно наказание на строителен работник. 2 години и 10 месеца лишаване от свобода, отложени с 5 години изпитателен срок, постанови съдът за 25-годишния Й. Йорданов. Той бе признат за виновен в това, че на 14 юни 2010 г. при извършване на ремонтни дейности по подмяна на покривна изолация по непредпазливост запалил чужд имот на значителна стойност, собственост на „Галатекс”, с последвали значителни вреди за дружеството на стойност 118 800 лв. При пожара са нанесени и щети за 5445 лв. на Община Варна, която е била наемател на част от сградата, преустроена и ползвана като целодневна детска градина.

За ремонтните дейности ръководството на детската градина ангажирало частна строителна фирма при неприключена в цялост процедура по възлагане на „малка обществена поръчка”. Строителната фирма от своя страна на базата на устна уговорка наела бригада подизпълнители и в началото на юни трима работници, сред които и подсъдимият, започнали работа на обекта.

Конкретно на датата 14 юни Йорданов изцяло сам през целия ден поставял покривна изолация като ползвал газова горелка при нагряването на материалите. Той приключил работа към 16,30 ч., когато обичайно повечето родители започнали да вземат децата си от градината. Около час по-късно възпитателка в детското заведение усетила миризма на дим в помещенията на третия етаж, впоследствие персоналът забелязал пламък и бил подаден сигнал до пожарната служба. Възникналият пожар унищожил голяма част от оборудването и имуществото на детското заведение (гардероби, легла, пиано, техника и спортни съоръжения) и на 660 кв.м. покривна конструкция от сградата на „Галатекс”.

Съдът оправда строителния работник в обвинението пожарът да е представлявал опасност за живота на хора и да е имало риск той да се разпростре и върху други вещи на значителна стойност – върху незасегнатите от пожара части на сградата и намиращия се в нея инвентар.

15-дневен е срокът за обжалване на присъдата.