/ БГНЕС
От пристанище Варна - Запад

Служители и работници от пристанище "Варна-запад" протестираха заради лошото състояние на пътя, който води към терминала.

Основната причина за протеста ни е абсолютно безобразното състояние на пътя към пристанището, заяви Пенка Илиева, която е председател на синдикалната организация СПР-СТСБ-КНСБ. Тя обясни, че са изпращали писма за решаване на проблема в продължение на три години, но през това време не са получавали отговор. Преди месец синдикатите получили отговор от пътната агенция, че състоянието на пътя не е техен проблем и са ги прехвърлили към община Девня, посочи Илиева.

Сключват договори за ползване на ново рибарско пристанище в „Аспарухово“

Тя смята, че е недомислие пътят, който е изцяло в индустриалната зона, да бъде общински. Според нея, необходимо е да бъде сменен неговият статут. По думите й, за ремонта на участъка, който е с дължина около 1.4 километра, са необходими към два милиона лева.

Илиева каза, че протестиращите настояват още за приемане на генерален план на пристанище "Варна" АД, за да може да се приеме проект за удълбочаване, който да се синхронизира с удълбочаването на канала. Причината за това е, че удълбочаването от 14.5 метра на канала не устройва пристанище "Варна-запад", защото той обслужва кораби с газене 11.5 метра.

Протестиращите са подготвили декларация с исканията си, която ще бъде изпратена до няколко институции, включително до служебния министър-председател и президента. Те дават срок от седмица, за да получат поне отговор на исканията от документа.


 

БТА