Природозащитници поискаха кучешки плажове
Природозащитници поискаха кучешки плажове / DarikNews.bg, архив

Да се обособи плажна ивица само за разходки на домашни любимци предложиха представители на природозащитни организации на заседание на комисията по обществен ред и сигурност. Искането дойде след изказване на шефа на кучешкия приют в Каменар Иван Радев, който обясни, че по наредба е забранено кучета да се пускат по плажовете и при нарушения се налагат глоби.

„Не знам на някой да му е приятно като отиде на плаж кучета да му се разхождат покрай хавлията и да хвърлят пясък“, обоснова забраната Радев.

Той отчете, че до момента в електронния регистър на общината фигурират 875 животни, 30 от които котки. За миналата година 1549 бездомни кучета са били уловени от служители на приюта, 1212 са били кастрирани. В екарисаж са били закарани 704.

Директорът на кучкарника припомни, че звеното по контрол и регистрация към приюта функционира и от началото на другия месец при нарушения ще налага санкции. Ще зачестят проверките във вилните зони на града.

Според природозащитниците, които бяха поканени на заседанието, ниската активност при чипиране и кастрация на домашни любимци се дължи най-вече на високите цени. Поставянето на чип например струва 35 лв, а кастрирането във ветеринарен кабинет между 80 и 120 лв, обясниха те.

От организациите предложиха общината да инициира кампания по извършване на такива дейности на преференциални цени, за да се обхванат по-голям брой животни. Ако идеята бъде приета, офертата ще важи само за територията на Община Варна.

Предложението не беше подкрепено от Иван Радев, който възрази с аргумента, че общината не е длъжна да обслужва търговци на животни и недобросъвестни собственици на домашни любимци.

„Задължително ли е този, който няма пари да си чипира кучето, да го гледа? Как тогава ще му плаща данъците и всички останали разходи“, попита той.

Според директора на приюта в Каменар е заблуда, че популацията на безстопанствени кучета нараства заради изхвърлянето на поколения на улицата. Повечето животни оставали без дом, тъй като собствениците им ги гонели от къщи заради липса на финансова възможност.