Прибраха в ареста бандата на Чирпанския
Прибраха в ареста бандата на Чирпанския / netinfo
Петима от задържаните силоваци при операцията на РЗ БОП преди 3 дни остават в ареста, постанови състав на Варненския окръжен съд.

Това са 24-годишният Петър Благоев, Николай Аргиров Снайпера, на 20 години, Мирослав Михалев, на 25, Ангел Колев Дебелия, на 32, и Николай Ташев Чирпанския, на 27 години. Срещу тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за извършване на престъпни посегателства, изнудване и отвличане.

Още на 5 юни тази година всички са привлечени като обвиняеми по дознание на Областната дирекция на полицията във Варна. Благоев, Илиев, Михалев и Колев имат повдигнати обвинения за участие в 3 престъпления – организирана престъпна група, изнудване и отвличане, а Ташев само за първите две.

Преди два дни полицията във Варна задържа при специализирана акция общо 10 лица, които са част от престъпна група за контрол над наркопазара във Варна.

По данни на полицията членовете на „наказателната бригада” отвличали улични наркопласьори и след побои и заплахи принуждавали дилърите да работят за тях.

Днес съдът уважи искането на Варненска окръжна прокуратура, след като прецени, че макар и на първоначален етап от разследването, са събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че 5-мата са извършители на деянията, за които им е повдигнато обвинение.

От доказателствата, събрани до този момент, съдът прави обоснован извод, че се касае за добре функциониращата група, създала стройна организация с обмислени действия, която изключва обичайната „улична„ престъпност. Съдът преценява, че има неоспорими доказателства за съпричастността на 5-мата мъже към престъпленията. Те са действали с фрапираща бруталност, нанасяли побой на различни лица, които са изнудвали, тормозели и заплашвали. Групата внимателно е подбирала „жертвите си”, основно с цел привличането им като разпространители на хероин.

По несъмнен начин са доказани близките отношения между обвиняемите и най-вече желанието им да реализират престъпни посегателства. Престъпленията са тежки по смисъла на закона и за тях се предвиждана наказание „лишаване от свобода”.

И 5-мата мъже са били осъждани. Студентът задочник Петър се намира в изпитателен срок на друга присъда на ВОС. Николай е реабилитиран по право след изтърпяна условна присъда. Мирослав също е бил осъждан, а Ангел изтърпява присъда в настоящия момент. Николай Ташев е излязъл от затвора само преди 2 месеца, след като е изтърпял присъда за наркопрестъпление, извършено отново като част от организирана престъпна група.

Богатото съдебно минало на 5-мата мъже и съпротивата, оказана от някои от тях при задържането им, дадоха още основания на съда да определи най-тежката процесуална мярка за принуда „задържане под стража”.

Ако бъдат обжалвани, определенията на Окръжен съд Варна ще се гледат от Апелативния съд на 12 юни от 11,00 часа, съобщиха от пресслужбата на ВОС.