Преразпределиха районните кметства и общинските комисии
Преразпределиха районните кметства и общинските комисии / Дарик Варна

Поредни преговори между плаващите групи в новия Общински съвет преразпределиха кметствата и общинските комисии във Варна.

Миналия мандат районните кметове бяха избирани от гласоподавателите, но сега ще бъдат резултат от политически пазарлъци. Два от районите ГЕРБ ще дадат на свои партньори, а останалите ще се ръководят от самите тях.

След последната среща между управляващите във Варна и коалиционните им партньори само няколко от спряганите преди седмица имена остават в сила.

Твърдо начело на район „Владиславово” ще бъде лидерът на Движение Нашият град Неделчо Михайлов, който ще заеме мястото на Добромир Джиков.

Другото кметство, което ГЕРБ отстъпват, е „Младост”. Там също няма нови имена. Кмет на този район ще бъде адвокатът Христо Христов, втори в листата на Варна утре.

Очевидно стреснати от обществената реакция по отношение на „гербера” Славчо Славов, когото управляващите възнамеряваха да сложат начело на едно от най-апетитните кметства, в ГЕРБ вече са определили друг за кмет на „Одесос”. Това е младият Георги Недев, 18-ти в листата на партията. Самият Славчо Славов, печално известен след театралните протести директор на ТМПЦ, няма да остане без отговорен пост. Той ще оглави комисията по образование в местния парламент.

Кмет на район „Приморски” най-вероятно ще бъде Петя Проданова, както Дарик писа миналата седмица. Тя е началник на Бюрото по труда във Варна.

В Аспарухово районен кмет, според последните договорки, няма да бъде Иван Луков, а Йордан Николов от ГЕРБ. Негов заместник ще стане кръстникът на кмета - Радослав Коев, който тази година не успя да се добере до място в съвета, но очевидно няма да бъде изхвърлен от властта.

Що се отнася до общинските комисии, те също са плод на политически договорки и пазарлъци.

Комисиято по архитектура ще получат съветниците от „Нашият град”, като неин председател ще бъде Таня Парушева, юрист по образование и изпълнителен директор на „Св. Св. Константин и Елена”.

Костадин Костадинов от „Варна утре” ще оглави отделената комисия "Младежки дейности и спорт", макар че първоначалните планове бяха той да „вземе” образователната комисия, която обаче е отредена на Славчо Славов от ГЕРБ.

Снежана Донева от коалиция „Варна утре” ще поеме временната комисия за структурата на Общинския съвет. Синята коалиция ще получи Комисията по корупция - за юриста Николай Недков, и социалната комисия - за д-р Ивайло Митковски.

Комисията по здравеопазване ще бъде с председател проф. Анелия Клисарова от БСП.

Иван Луков от ГЕРБ, когото спрягаха за кмет на Аспарухово, поема комисията по "Транспорт".

Ради Радев, чиято формация "Свободен избор" - "Екогласност" първоначално влезе в мнозинството на десните, но после направи обща група с ДПС, получава председателския пост в комисията "Благоустройство и комунални дейности".

"Собственост и стопанство" ще  бъде поверена на досегашната юристка на Община Варна и съветник от ГЕРБ Валентина Софрониева.

Комисията по култура най-вероятно ще бъде оглавена от директора на ТМПЦ Даниела Димова, също от ГЕРБ.

Няма друго име, освен това на Янко Станев от ДПС, което да се върти в публичното пространство като председател на една от най-важните комисии в Общинския съвет. Потвърждават се слуховете, че предложението за това е лично на кмета Кирил Йорданов, който настоявал пред новата си партия Станев да остане начело на „Бюджет и финанси”. Очаква се ГЕРБ единодушно да подкрепят неговата кандидатура за председател на бюджетната комисия.

Всички въпросителни около тези и други имена ще отпаднат в сряда - на 16 ноември, когато се очаква всички номинации да бъдат обявени и одобрени на второто заседание на местния парламент.

До сряда обаче има още време – както за нови пазарлъци, така и за нови преразпределения на постове.