Премиера на Варненския театър ще се играе в Пловдив
Премиера на Варненския театър ще се играе в Пловдив / Явор Ганчев

Варненският драматичен театър гостува с „Фауст” на фестивала „Сцена на кръстопът” в Пловдив. Гьотевата пиеса е една от общо четирите премиери, които се представят на 14-тото издание на есенния фест. Режисьор на постановката е Лили Абаджиева, а сценографията - на Васил Абаджиев. Ролята на учения, продал душата си на Дявола, е поверена на Михаил Мутафов, а тази на изкусителя Мефистофел – на Стоян Радев Ге.К. Към варненската театрална трупа заради ролята на Гретхен, любимата на Фауст, се присъединява младата актриса Гергана Плетньова.

За първи път спектакълът на Лили Абаджиева се игра на откриването на театралния фестивал „Варненско лято” в края на месец май, премиерата на „Фауст” обаче е утре – 20 септември, от 19.00 часа, на сцената на Пловдивския драматичен театър.

Заради участие във „Фауст” актьорът Христо Христов бе върнат във варненската трупа, макар и само на граждански договор. Това се е случило след дълъг разговор между Лили Абаджиева и мениджъра на ТМПЦ Варна Славчо Славов, в който Абаджиева е била непреклонна в настояването си Христов да не бъде заместван от друг актьор. Във „Фауст” уволнения в началото на седмицата актьор играе Господ, който се обзалага с Мефистофел в прочутия пролог на Гьотевата пиеса. Преди няколко дни заради бруталното си съкращение Христо Христов поиска оставката на интенданта Славчо Славов, а към него се присъединиха и други актьори от трупата на ДТ „Стоян Бъчваров”.

Мотото на 14-тото издание на фестивала „Сцена на кръстопът” е "Театърът - безсмъртието". Две тричленни журита избират най-добра женска, най-добра мъжка роля и най-добро представление съответно от спектаклите представени на двете сцени на Драматичния театър в Пловдив. Арт-директор на международния театрален фестивал е проф. Стефан Данаилов.