Преместването на Морска администрация във Варна е в застой
Преместването на Морска администрация във Варна е в застой / Дарик Варна, архив

Морска администрация - Варна не е предлагала сграда, която да приеме седалището на агенцията. В момента във варненския офис не се прави нищо по преместването на централния офис край морето, тъй като това не е поискано от централата в София. Това заяви за Дарик Валентин Енчев, шеф на Дирекция Морска администрация-Варна.

„Ние не можем да предложим сграда. Областният управител и кметът са хората, които могат да поемат ангажимент и заявят, че Варна иска да приеме Морска администрация", добави Енчев. По думите му към този момент такава позиция не е била заявена от местните управници.

Идеята за преместването не е отпаднала, но по нея няма развитие. Нужни са законодателни промени, но законопроектът за административните реформи е в застой, коментира пред Дарик Сергей Църнаклийски, изпълнителен директор на Морска администрация. Той потвърди, че от Варна няма официално предложение за сграда, която би могла да приюти централата на агенцията.

В момента капацитетът на сградата на Морска администрация на варненския бул. "Приморски" е изцяло запълнен, а други подходящи имоти в града няма. Вариант е единствено сграда в района на пристанището. Тя обаче не е подходяща, заради пропускателния режим в порта, поясни Валентин Енчев. Според варненския шеф на Морска администрация най-добрият вариант за промяна е предоставяне на повече правомощия на регионалните дирекции, а в София, близо до транспортното министерство, задължително да остане дирекцията, отговаряща за евроинтеграцията.

Разпределението на персонала в Морска администрация се регламентира от Устройствения правилник на изпълнителната агенция, приет от Министерски съвет. Според него общата численост на персонала в агенцията е 296 щатни бройки. За централата са отпуснати 54 щата, в които попадат общата администрация и дирекциите „Европейски съюз, международни отношения и проекти" и „Инспекционна дейност". Дирекция "Морска администрация - Варна" е най-многобройна със 78 щата, следвана от Русе (63), Бургас (59) и Лом (42).

За децентрализация на държавните структури се заговори това лято. Първоначално бе обявено, че седалището на Морска админстрация ще бъде преместено в Бургас. Впоследствие обаче Варна надделя в спора за децентрализацията на Морска администрация, а към Бургас бе насочена централата на Агенцията по рибарство и аквакултури.

Още през лятото служителите на Морска администрация в София заплашиха да протестират срещу преместването. В отворено писмо до председателя на парламента и премиера те посочиха, че преместването на агенцията във Варна ще доведе до спиране на работата за дълго време и неефективно харчене на пари.

Срещу идеята Варна да приеме централната морска администрация се обявиха и синдикати. Преместването ще доведе до хаос и ще принуди служителите да живеят отделно от техните семейства. За преместването на агенцията ще бъдат необходими прекалено много средства, които едва ли ще могат да бъдат оправдани в условия на тежка финансова и икономическа криза, посочиха в декларация от Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа".