Преиздават алманах с уникални исторически снимки
Преиздават алманах с уникални исторически снимки / netinfo
ВМРО-Варна организира отпечатването на фототипно издание на публикувания през 1931 година алманах “Македония”. Това съобщи Костадин Костадинов, областен координатор на воеводите.

Сборникът от1000 страници съдържа уникални снимки и цялостна информация за Македония като географско понятие, нейното население и история. Изданието има голяма библиографска стойност. От него в страната са запазени едва 500 бройки, тъй като след 1944 година алманахът е бил обявен за фашистка книга и е бил унищожаван от комунистическата власт, обясни варненският лидер на ВМРО.

Изданието се подготвя с оригиналния шрифт, използван в началото на 20-и век. Новото издание на историческия сборник се очаква да е готово на 2 август, обяви водачът на варненските воеводи. Костадинов разкри, че ще бъдат отпечатани около 500 копия. По-късно алманах “Македония” ще бъде качен в интернет, както и на DVD.

Официалното представене на новото издание ще бъде направено първо във Варна, след което в Страсбург и Брюксел. Екземпляр от сборника ще бъде подарен на европейски политици и дипломати.

За първия учебен ден от ВМРО-Варна предвиждат да подарят по едно копие и на всички варненски училища.