Преговарят за собствеността на варненския „Биг Брадър”
Преговарят за собствеността на варненския „Биг Брадър” / Дарик Варна
Преговарят за собствеността на варненския „Биг Брадър”
49708
Преговарят за собствеността на варненския „Биг Брадър”
  • Преговарят за собствеността на варненския „Биг Брадър”

Водят се преговори вътрешното министерство да придобие дялове във „Варна Ефкон" ООД - съвместното дружество между Община Варна и българското представителство на австрийската компания "Ефкон АГ", което е ангажирано с видеонаблюдението в морската столица. Това каза в интервю за Дарик шефът на варненската полиция комисар Димитър Димитров. Той уточни обаче, че не е наясно докъде са стигнали разговорите за включване на вътрешното ведомство като съсобственик на фирмата. "Когато въпросът се реши, тогава може да се отправят питания към МВР за собствеността на системата, дали ще я има, или не", отбеляза комисарят. Според него отговорността за уличния „Биг Брадър” не се прехвърля на министерството.

„Факторите, от които зависи то, много добре знаят правния статут на системата. Аз съм говорил с кмета Кирил Йорданов и той също смята, че тя е полезна за обезпечаване на обществения ред в града. Това е задължение и на полицията, и на общината”, посочи полицаят. Той не се ангажира с прогноза дали ще се увеличи престъпността, ако видеонаблюдението бъде премахнато, но обясни, че дейността на органите на реда ще бъде затруднена.

„Полицията е функционирала при по-архаични условия в недалечното минало и без система за видеонаблюдение. Но бъдещето изисква да бъдем технологично на ниво. Ако ние искаме да бъдем съвременна полиция, съвременно общество, не трябва да се лишаваме от придобивките на технологичната революция”, каза още Димитров.
Той разкри, че камерите осъществяват превенция, като помагат при разкриване на престъпления и намаляват броя им. Освен това се спазва по-стриктно правилникът за движение по пътищата.

Комисар Димитров обясни, че не може да отговори на въпроса кога ще се изплатят дължимите суми за видеонаблюдението във Варна, тъй като това не е в неговите правомощия. „Системата принадлежи на дружество, регистрирано по търговския закон. То представлява съдружие между чуждо юридическо лице и община Варна. Така че въпросът дали ще има или не видеонаблюдение ще го дадат управителните органи на дружеството, чиято собственост е системата, не и представителите на МВР”, коментира той.

Системата за видеонаблюдение категорично е полезна за Варна не само за профилактика на престъпленията, но и като информация за организацията на движението в зоните, които се следят, е мнението на Димитров. Законово правомощие на органите на местната власт е да организират движението, и ако те се възползват от информацията, която тази система може да им предостави, движението може да се организира по-качествено. Оттам контролът, който е правомощие на полицията, може да бъде по-ефективен за избягване на задръстванията. Тази опция, която дава видеонаблюдението, все още не е използвана, смята комисарят. Той обаче е оптимист, тъй като са създени условия информацията от системата да постъпва в общината и там да се ползва за нуждите на организацията на движението.

„Става дума за нещо елементарно и ефективно. Да се знае през определено кръстовище в каква посока и какви автомобили се движат, за да може да се регулират светофарните уредби съобразно натовареността на кръстовището и посоките”, посочи шефът на полицията.

В съвместното дружество Община Варна държи 48% от дяловете, а останалите са на българското представителство на австрийската компания "Ефкон АГ". Според една от клаузите на договора за изграждане на системата за видеонаблюдение във Варна до пълното изплащане на 4 850 000 евро - цялата цена на оборудването, то остава собственост на продавача. Това означава, че независимо че досега е извадила от хазната си 4 млн. лв., Община Варна не е собственик на системата.