Преглеждат безплатно за рак на гърдата, силиконът не пречел
Преглеждат безплатно за рак на гърдата, силиконът не пречел / netinfo

Безплатни прегледи за рак на гърдата и шийката на матката организират от онкологичния диспансер във Варна от 8-ми до 18-ти март. Това съобщи управителят на здравното завдение д-р Господин Игнатов. Прегледите ще се осъществяват след предварително записване на тел. 975 840. Идеята е да бъдат обхванати възможно по-голям брой жени, за да се засили профилактиката и да се диагностицират навреме злокачествените заболявания.

Ракът на маточната шийка е едно от най-разпространените болести при жените. Засяга най-често тези на възраст от 35 до 64 години, като пиковите стойности са при 40-годишните пациентки, коментира гинекологът - онколог д-р Светослав Узунов. Заболяването е лесно за диагностика и има добра прогноза, ако се хване навреме, посочи той. За съжаление у нас профилактиката не е на ниво, което води до по-висока смъртност, разкри специалистът. Той препоръчва скрийнингова профилактика за всички жени от 25 до 60 години.

Като рисков фактор за появата на рака на шийката на матката д-р Узунов посочи човешкия папиломен вирус. По негови думи 60 процента от жените поне веднъж в живота си са се срещали с този вирус, но при повечето то тях инфекциите са преходни. Болестта няма ранни симптоми, те се забелязват едва когато тя е в напреднала фаза. Появява се бяло течение, което с времето променя цвета и мириса си. Възможни са кръвотечения и болка. Лечението е индивидуално за всяка пациентка, но ранното откриване на заболяването е от особено значение, коментира гинекологът.

Съществува тенденция за увеличаване на честотата и смъртността при заболелите от рак на гърдата, обяви хирургът - онколог д-р Денислав Белинов. Все повече спада и възрадстовата граница на пациентките. Рисковите фактори за болестта са генетични аномалии, наследствена обремененост, ранна менструация, късно раждане или липса на такова, висок социален статус, консумация на алкохол, тютюнопушене, затлъстяване.

Всяка жена, навършила 18 години, трябва да се подлага на профилактични прегледи поне веднъж годишно, съветва д-р Белинов. Симптомите на рака на гърдата могат да се проявяват с години, посочи той. Ако заболяването се хване в първия или втория му стадий, то е 90 % лечимо.

Към края на миналата година пациентките с рак на млечната жлеза само във Варненска област са 2789. Според статистиката на онкологичния диспансер най-често проявяваната диагноза при жените е рак на гърдата, следвана от рак на кожата, рак на матката и маточната шийка.

Силиконът не е враг на здравето и не може да предизвика рак на гърдата, стига да е поставен както трябва, увери д-р Белев. Важно е преди пластичната операция пациентката да бъде прегледана внимателно за наличие на заболяване на гърдите, след което да се премине към интервенция, съветва хирургът.