Преглеждат безплатно деца за високо кръвно
Преглеждат безплатно деца за високо кръвно / sxc.hu, архив

Безплатни прегледи на деца с високо кръвно налягани ще се извършват утре в ІІІ-то детско отделение  на болница „Св. Марина”. Поводът е Световният ден на хипертонията – 17 май, който тази година ще премине под мотото „Здравословен начин на живот - здравословно артериално налягане”. Разпространението на артериалната хипертония сред подрастващите  в различни страни е 4-7 %, а сред българските  деца и юноши  е 5-6 %.

Освен малчугани с повишено артериално налягане специалистите ще преглеждат деца и юноши от семейства на хипертоници или родственици  с коронарни и/или мозъчно-съдови инциденти. Прегледите ще се правят на 16 май от 13.00 до 18.00 часа в кабинет 501 на лечебното заведение.

17 май е обявен за международен ден на хипертонията през 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония. Целта е да се повиши информираността на обществото за този „тих убиец“  – артериалната хипертония.

Болестта засяга около 1 милиард  от населението на света и е  причина за смъртта на повече от 7 милиона  души всяка година. България  не е изключение – сърдечно-съдовата смъртност е 65-66% от общата смъртност, като 80% е свързана с артериалната хипертония.