Прегледаха безплатно над 150 души със сърдечносъдови проблеми
Прегледаха безплатно над 150 души със сърдечносъдови проблеми / netinfo
В Световния ден на сърцето прегледаха безплатно над 150 души със сърдечносъдови проблеми в УМБАЛ “Св. Марина”. Подобна инициатива ръководството на болницата е реализирало и друг път, но сега акцията се е оказала изключително полезна и в големи мащаби, съобщават от Терапията. В нея се включиха водещите кардиолози на болницата, които приемаха в почивния си ден след предварително записване по телефона.

Безплатната консултация включваше преглед от специалист, изготвянето на електрокардиограма, измерване на кръвно налягане и препоръки за лечение, ако това се налага. Консултации извършиха доц. Д-р Атанас Пенев, дм, доц. д-р Вера Сиракова,дм, доц. Д-р Светослав Георгиев,дм, доц. д-р Жанета Георгиева,дм и д-р Пламен Панайотов, кардиохирург.

Мъжете са 40 % от пациентите, а жените 60 %, на възраст от 26 до 77 години, като са установени нарушения като исхемична болест на сърцето, сърдечни аритмии и хипертонии. При доц. Георгиев една пациентка веднага е била настанена в болницата, а още двама пациенти са записани за извършването на цветна снимка на сърдечните съдове.

За исхемична болест на сърцето и ритъмните нарушения има клинични пътеки за лечение в болницата, докато за хипертонията няма и високото кръвно се лекува в амбулаторни условия. Доц. Георгиев съобщи още, че реално всеки нуждаещ се може да посети консултативните кабинети, където преглеждат сътрудници на клиниката всеки ден от 11 до 13 часа.

Профилактиката на сърдечносъдовите заболявания би трябвало поради своята честота да бъде национална политика и да се извършва на доболнично ниво, тъй като лечението на последиците в стационара излиза много по-скъпо на държавата, смятат специалистите.