Представят във Варна Епохата Фердинанд
Представят във Варна Епохата Фердинанд / Actualno.com

„Да опознаем историята“ е мотото на национална дарителска кампания, организирана от Женската либерална мрежа, която ще бъде представена във Варна от Анелия Атанасова- председател на неправителствената организация. В "Музея на Възраждането" на представители на библиотеки, читалища, университети и др. ще се връчат комплекти от книги, посветени на „Епохата Фердинанд“.

По тази инициатива работим четвърта година в партньорство с историци, художници, ландшафтни архитекти, академични среди. Цар Фердинанд не може да се определя единствено с яростно отрицание, преди да се познават делата му, преиначавани до скоро, сподели Анелия Атанасова.

Само документи от личния архив на монарха, дарени преди 4 години от Симеон Втори и сестра му Мария Луиза, съдържа новата книга на Ивайло Шалафов- главен асистент в богословския факултет на СУ „Климент Охридски“. Двуезичното издание- на български и английски, също ще бъде представено във Варна. В него са публикувани за пръв път снимки, писма, документи, архиви от протоколни събития под заглавие „Цар Фердинанд Български- верност и постоянство“. Личният девиз на царя е белязал пътя за приобщаване на държавата ни към Европа, е мнението на Анелия Атанасова.

Тя организира участието на българска делегация за честванията на 150-годишнината от рождението на Фердинанд в замъка Кобург. В Германия проявите, посветени на паметта на българския цар, са започнали още през октомври 2010 г. и ще имат кулминация в дните около рождената дата на монарха- 26 февруари. Поклонение, изложби, конференция с участие на учени от цяла Европа са в програмата за Кобург.