Представят филма Пламен пред варненска публика
Представят филма Пламен пред варненска публика / netinfo

Късометражният игрален филм "Пламен" ще бъде показан в рамките на 6-то издание на София Филм Фест във Варна’15. Прожекцията ще се състои от 17:30ч. днес в Зала 1 на Фестивален и конгресен център, непосредствено преди  „Два дни и една нощ“, като входът ще бъде с един билет.

Филмът "Пламен" е продуциран от компанията "Dress Code", базирана в Ню Йорк. Нейни основатели са Андре Андреев и Дан Ковърт, а сценарият е дело на Мартин Маринос. Авторите сами са проявили желание да представят късометражната продукция и във Варна, освен на официалната премиера по време на фестивала в София. С общите усилия на организаторите те ще пристигнат като специални гости, за да се срещнат лично с публиката в морската столица.Това тяхно желание е продиктувано от неделимата връзка между историята на Пламен Горанов, събитията, станали катализатор за трагичния му край, и обществото, част от което е той - далеч от столицата и все пак, изиграло преди две години основна роля за падането на тогавашното правителство.

Лентата проследява какво накара Горанов да протестира, водейки в крайна сметка до смъртта му и до създаването на една тревожна тенденция на актове на самозапалване в България. Разказът е изграден на база интервюта с най-близките приятели на Пламен, както и с журналисти, отразили трагедията му.

Повече за филма и автора:

На 20 февруари 2013 г. Пламен Горанов - 37-годишен алпинист и фотограф от Варна се самозапали в знак на политически протест пред сградата на община. Той почина от изгарянията навръх националния празник 3 март. Три дни по-късно Кирил Йорданов подаде оставка под натиска на протестите.

Андре Андреев е 30-годишен българин, който работи за компании като MTV, Nike, British Petroleum (BP), IBM, Samsung. Напуска родния Перник през 1997, когато е на 13 години. Заедно с майка си, която печели „зелена карта”, емигрира в САЩ. Завършва графичен дизайн в California College of Arts. Малко по-късно започва работа в MTV. В MTV работи две години, като се занимава основно с анимация.