Представиха сдружение на моряци от Първи дивизион
Представиха сдружение на моряци от Първи дивизион / DarikNews, архив

Във Варна беше представен новият клуб “Първи дивизион патрулни кораби”. Организацията е формирана през октомври миналата година от 44 учредители, но едва в края на август е вписана в регистъра на сдруженията с нестопанска цел.

Според устава си клуб “Първи дивизион патрулни кораби” е доброволна, направителствена и безпартийна организация на военни моряци – действащи и от резерва. Целта на сдружението е да запази авторитета и традициите на Първи дивизион патрулни кораби, създаден като водещо флотско корабно формирование.

За председател на 7-членния Управителен съвет /УС/ е избран кап. I ранг о.р. Михаил Йонов – бивш командир на дивизиона и началник на ВВМУ. Почетен председател на УС e вицеадмирал о.р. Димитър Павлов – без пропуск на длъжност в дивизиона, впоследствие командир на база, командващ ВМС, заместник-министър и министър на отбраната.

Първи отделен дивизион противолодъчни кораби (тогавашно име) е създаден на 10 юли 1958 г. с два стражеви кораба – “Дръзки” и “Смели”. За първи път двата плавателни съда излизат в Средиземно море през 1966 г.

През 2001 г. фрегата “Смели” участва в първото учение на БЛЕКСИЙФОР, а през 2005 г. – за първи път в операцията на НАТО “Актив Индевър” в Средиземно море. Плаванията на кораби от дивизиона достигат Одеса на север, Поти на изток, Александрия на юг и Тулон на запад. Те са участвали в двустранни и многонационални учения и мисии с кораби от всички 5 черноморски държави, както и от Гърция, Италия, Франция, САЩ, от постоянните формирования на НАТО, а в по-кратки учения – с голяма част от други чужди кораби, посещаващи Варна.