Изложба на градовете Тбилиси и Тирана във Варна
Изложба на градовете Тбилиси и Тирана във Варна
Изложбата може да се разгледа до края на март

Съвместна изложба, организирана от посолствата на Албания и Грузия в България и Регионалния исторически музей във Варна, представя столиците на двете държави - Тирана и Тбилиси. На официалното откриване на експозицията в зала „Север“ на музея присъстваха посланиците на Албания Н. Пр. г-жа Доника Ходжа, и на Грузия Н. Пр. г-жа Тамуна Лилуашвили.

„Здравейте, името ми е Тирана“ представя хронологична ретроспекция на развитието на албанската столица, която, според съществуващите документи, е основана през 1614 година. Археологически находки показват, че на мястото ѝ е имало селище още през 6 век. Черно-белите фотографии изобразяват известните тирански мозайки, централния площад, часовниковата кула, както и редица други емблематични за града места.  

„Здравейте, името ми е Тбилиси“ се показва за първи път и включва съвременни изображения, представящи грузинската столица. Смесица от архитектурни стилове, хармония на минало и настояще, събрани в колекция от 25 цветни снимки.

Изложбата се организира със съдействието на отдел „Най-нова история“ към РИМ-Варна и ще може да бъде разгледана до края на март.