Предразсъдъци пречели на ромската интеграция
Предразсъдъци пречели на ромската интеграция / Дарик Варна, архив

Ромите са потенциал, който не се използва изцяло заради стериотипи и предразсъдъци. Това твърди Николай Николов – председател на Центъра за стратегии по проблемите на малцинствата във Варна. За да се бори с комплексните проблеми на ромите, организацията работи по две основни дейности – улични мероприятия и документ за интегриране на малцинството.

Николов смята, че за да се избегне етикетирането на ромите, е необходима цялостна стратегия. Като основни проблеми на етноса той посочва езиковата бариера, образованието и жилищното осигуряване. Медиатори на центъра оказват помощ на ромски семейства за посещаване на училище, при получаване на медицински грижи, семейно планиране.

Община Варна е разработила програма за образователна интеграция на деца от малцинствата, която на 9-ти март ще бъде гласувана от Общинския съвет. До 17-ти същия месец в администрацията трябва да постъпят проектните предложения от училищата, разкриха от общинската дирекция “Образование”. Програмата е на стойност 100 хил. лв. за тази година.

Акцентите в нея са работа по обхващане на отпаднали от системата ученици чрез допълнителни средства за училищата. Ако те желаят биха могли да сформират групи за наваксване за ученици до 16 години. Съществува и възможността за подпомагане на учащи в неравностойно социално положение от различни етнически групи по отношение подготовката им за кандидатстване след 7-ми и 12-ти клас.

Николай Николов твърди, че проблемите на малцинствата могат да се решават единствено с диалог и системни усилия от страна на институции и роми. Според него новини на ромски език не са необходими, тъй като етносът трябва да се стимулира да говори български.