Предлагат вдигане на данъка за имотни сделки във Варна
Предлагат вдигане на данъка за имотни сделки във Варна / Дарик Варна, архив

Увеличени на данъка за придобиване на недвижимо имущество ще бъде предложен за гласуване в Общинския съвет на Варна. Това стана ясно днес по време на заседание на комисията по финанси и бюджет. Конкретно предложение не бе обсъждано. Очаква се то да се появи в следващите дни на страницата на община Варна в интернет, където да остане в задължителния 14-дневен срок за оповестяване и обсъждане, съобщава сайтът varnautre.bg.

В момента данъкът, с който се облагат сделките с имоти е 2,6%. Таванът разрешен по закон е 3%. Предложението, което ще бъде подложено на гласувано, е да бъде увеличен с 0,3% и да стане 2,9%. "Това е еднократен данък, който не се плаща всяка година, не засяга всички варненци и затова си позволяваме да предложим неговото увеличение", обясни председателят на комисията Станислав Иванов.

Междувременно на комисията бе приета актуализацията на бюджета за 2015-та. От нея става ясно, че най-сериозното перо от неизпълнението на приходната му част е именно данъкът за придобиване на имущество. От заложени 24 млн. лева са събрани едва 18 млн. лв. Останалите данъци - за недвижима собственост., за превозни средства, както и такса смет няма да бъдат увеличавани през 2016, стана ясно днес.

Общинските съветници приеха и окончателния отчет за изпълнението на бюджета за 2014 година. На въпрос на Борислав Гуцанов от БСП защо това става чак сега, от администрацията отговориха, че срокът по закон е 31 декември 2015 г. В същото време бюджетът е минал през одит на Сметната палата и е заверен без резерви с оценката, че създава "вярна и честна престава за имуществото на община Варна".

До 29 декември кметската администрация трябва да внесе и предложението за бюджет 2016. По искане на Гуцанов ще трябва да бъде изготвена и справка за всички изтеглени кредити на общината. От актуализацията за 2015-та стана ясно, че община Варна така и не е използвала гласуваните от местния парламент кредити за 43 млн. лв. Така например 10 млн. лева предвидени за съфинансиране по европроекти са се оказали ненужни, тъй като общината междувременно се е преборила за по-голяма безвъзмездна сума по оперативните програми.