Предлагат пристанището да се изгради край Казашко
Предлагат пристанището да се изгради край Казашко / netinfo

Въпреки че е единственото за момента възможно решение, изграждането на бъдещия контейнерен терминал пред Максуда не е удачно. Това смята инж. Людмил Икономов - ръководител на екипа, разработващ екологичната оценка към проекта за Общ устройствен план на Варна. Според него мястото не е подходящо, тъй като в тази си част езерото е твърде тясно и корабите ще маневрират трудно. Освен това обликът на града там не е на ниво.

Най-естественото място за разполагане на пристанището е зона до село Казашко, тъй като съседства с индустриалната част и е по-удобна в навигационно отношение, обясни инженерът. От Министерството на околната среда обаче не разрешават строеж там, защото се касае за защитена територия.

За да се използва най-подходящото според проектантите място за изграждане на пристанището, те предлагат чрез екологично инженерство да се създадат изкуствени влажни зони на южния бряг на езерото в селата Константиново и Звездица, където да се създадат условия за гнездящите птици. Така ще се осигури площ, дори по-голяма от защитената в Казашко, разкри Икономов. Според него, ако тя бъде компенсирана след преговори с министерството и обществеността, би могло да се премине към градеж на терминала на естественото му място. По този начин се изчистват и замърсителите от централната част на Варна.

Идеята ще намери място в проекта за ОУП, коментира Людмил Икономов. В разработката ще бъде проучен и опитът на специалисти от Барселона.