Предлагат основоположник на туризма за почетен гражданин на Варна
Предлагат основоположник на туризма за почетен гражданин на Варна / снимка: Дарик Варна

Един от основоположниците на международния туризъм в региона - Димитър Грозев, да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна". Това предлагат няколко неправителствени туристически организации.

„Честването на 85 години от рождението на Димитър Грозев е подходящ повод за това заслужено призвание", се посочва в предложението.

Над 50 години от своя живот Димитър Грозев е отдал на туризма и утвърждаването на курортите „Златни пясъци" и „Дружба" (днес „Св. св. Константин и Елена") в международни курортни центрове. През годините Грозев е заемал ръководни постове, сред които шеф на „Балкантурист" във Варна. Той е създател и пръв директор на първия в историята на България Институт по международен туризъм (днешния Kолеж по туризъм).

Предложението ще бъде разгледано първо от общинската комисия по наука и образование в 14 часа днес. На заседанието ще се гласува и предложението двама училищни директори да бъдат удостоени с почетен знак „За заслуги към Варна". Предложени за отличието са директорът на Първа езикова гимназия Веселин Василев и директорът на Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх" Галина Германова.