Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в съда срещу апелативния прокурор на Варна, съобщиха от обвинението.

Според обвинителния акт на 26 юли обвиняемият е имал издадени два броя валидни разрешителни от КОС към 01-РУ-ОД-МВР-Варна за съхранение, носене и употреба на 10 броя огнестрелни оръжия и 240 броя боеприпаси.

Отстраниха от длъжност апелативния прокурор на Варна, разследван за подкуп

На 18 юли е било образувано досъдебното производство за корупционно престъпление. Предметът на разследване по това досъдебно производство включвал установяване на евентуална съпричастност, поради което наблюдаващият прокурор е поискал и получил разрешение от СГС за „претърсване и изземване“ на няколко адреса във Варна, един от които постоянният адрес на обвиняемия.

Той е предал на разследващите органи 575 броя боеприпаси, или с 335 броя надвишаващи тези, за които притежавал разрешителни. На 31 юли СГП предяви постановление за привличане в качеството на обвиняем. Спрямо същия е постановена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лв.

Обвинението е за това, че на 26 ЮЛИ в апартамент са държани голямо количество Боеприпаси за огнестрелно оръжие, без да има надлежно разрешение.

От основното дело са отделени материали за корупционно престъпление, за което разследването продължава.  Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.