Празнично шествие и Регата на буквите за празника във Варна
Празнично шествие и Регата на буквите за празника във Варна / Лъчезар Братоев

С празнично шествие и Регата на буквите ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост във Варна.

Празникът започва в 9.30ч. в Катедралния храм „Св. Успение Богородично”, където ще бъде отслужена Празнична Света литургия.

От 10.00 часа от площад  „Св. Св. Кирил и Методий” ще започне празничното шествие на варненските ученици и студенти, на дейците на образованието, науката и културата. Камбанен звън от варненската катедрала ще оповести началото.

Празнична концертна програма е предвидена и в комплекс „Фанагория” в кв. Аспарухово. Началото е 11.00ч.

Кулминацията на варненския 24 май е "Регатата на буквите". Тя ще стартира в 12.30 ч. от Фара на Морска гара - Варна.

Безплатни атракции, подаръци и концерт ще съпътстват уникалната регата „Varna Chanel Cup” на 24 май. След "Тол Шипс" и навръх Деня на славянската писменост, жителите на Варна ще се насладят не само на ново вълнуващо предизвикателство под ветрилата, но и на богата програма на брега.

Докато ветроходците водят битка във водите на канала, зрителите ще могат да ги наблюдават и да се забавляват с тричасовия купон на брега пред етнографския комплекс „Фанагория” в кв. „Аспарухово”. Забавлението започва в 11 часа. Осигурени са безплатни батут, книги и балони за малчуганите, а на празничната сцена ще има изпълнения на клуб по спортно-акробатичен рокендрол, модерен балет, както и богата фолклорна програма.

Община Варна и яхтсмените организират уникален Парад на буквите под ветрила. Той ще се проведе между 12 и 12.30 ч. и в него ще участват 30 яхти, всяка от които ще е брандирана с буква от азбуката - от А до Я.

Същинското състезание стартира в 12.30 ч. и ще може за пръв път да се наблюдава отблизо - от двата бряга на канала море-езеро. Затова и за пръв път каналът ще остане затворен за движение на кораби за няколко часа - за да могат варненци и гостите на града да се насладят спокойно на феерията от ветрила.

Ветроходната емоция от надпреварата ще се пренася мигновено на брега, където деца ще рисуват на тема „Най-красива лодка”. Най-запалените фотографи на възраст до 12 години пък ще мерят сили в улавянето на най-атрактивната яхта по време на регатата.
Регатата „Varna Chanel Cup”  е част от веригата регати за ранглистата в клас IRC за 2014 г. и целта е да се превърне в традиционна и международна надпревара в канала море – езеро във Варна.

Организаторите канят всички варненци на 24 май на двата бряга на канала, за да се насладят на морското приключение - с гледка от първия ред.