Правят актуализация на свлачищните райони?
Правят актуализация на свлачищните райони? / Дарик Варна, архив

Да се направи актуализация на списъка със свлачищните райони. За това настоява екип от специалисти в община Варна, сред които и главният архитект Петър Йорданов. На днешното заседание на общинската комисия по архитектура той заяви, че вече са изготвили подробно становище до регионалното министерството, в което обясняват необходимостта от преразглеждане на строителната забрана от 1997 г.

Местните депутати дадоха зелена светлина да падне ветото за строителство в някои свлачищни райони. Става дума за шест имота, четири от които са в местността „Прибой” и по един в „Св. Никола” и в курортен комплекс „Чайка”. Разрешението бе поискано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Това е стандартна процедура още от 1997 година. Прецедент е обаче да се иска становище от Общинския съвет, обясни главният експерт "Свлачища и укрепване на територии" Олег Колев. По думите му прецедентът възникна след скандала с „Алея Първа“ преди няколко месеца, когато регионалното министерство и общината спориха кой е разрешил строителството на плажа.