Правителството ще възражда морската индустрия във Варна
Правителството ще възражда морската индустрия във Варна / снимка: БГНЕС, aрхив
Правителството ще възражда морската индустрия във Варна
72300
Правителството ще възражда морската индустрия във Варна
  • Правителството ще възражда морската индустрия във Варна

Корабостроенето, кораборемонтът и военната промишленост са отраслите, които ще бъдат засегнати в програмата за реиндустриализация по отношение на Варна. Това заяви народният представител от БСП Борислав Гуцанов по повод правителствения документ, който се разработва. Според депутата строителството на корпусите на нови военни корвети може да се извършва в България.

„По този начин ще бъде обновен военноморския флот, но не като купуваме военни кораби, а като създаваме работни места за нашата индустрия. Голяма част от приватизационните процеси станаха по възможно най-лошия начин и въобще не трябваше да се случват. Такъв пример са и електроразпределителните дружества. Могат ли те да бъдат продадени, някой от кабинета на НДСВ ще понесе ли отговорност за сделките? Можеш ли да имаш в договора си гарантирана печалба от държавата в размер на около 40 % - къде го има това нещо? Същото е и с предприятия като „Полимери”– кой ги е направил тези сделки”, коментира Гуцанов. Той е на мнение, че трябва да се намери начин девненският завод отново да заработи.

Проектът за преместване на пристанището може да бъде сравнявам по значимост с „Южен поток” и новите мощности на ядрената централа, смята Гуцанов. „Изграждането на новия пасажерски и яхтен терминал заедно с атракционната зона във Варна ще бъдат докарани друг тип туристи, които досега не посещаваха България”, добави депутатът.

Укрепването на свлачището „Трифон Зарезан” ще бъде една от темите, които ще бъдат обсъждани на изнесеното във Варна заседание на правителството през тази седмица. Неговото укрепване може да започне до края на годината, прогнозира Гуцанов. 

Депутатът от БСП определи като „шарж” поредният вот на недоверие срещу правителството, който от ГЕРБ обявиха, че ще внесат. „Това е политическа импотентност. Те не влизат в залата, не се възползват, когато има парламентарен контрол на премиера и вицепремиерите, след това обявяват, че ще внесат вот на недоверие. Това го правят сами и единствено с предизборна цел. Ако имаха морал и доблест, щяха да се снишат, а не една година да коментират неща, след като те са довели държавата до тази катастрофа”, завърши депутатът.

Цялото интервю с Борислав Гуцанов може да чуете в звуковия файл.