Правим дарение на българите в Гагаузия
Правим дарение на българите в Гагаузия / Dariknews.bg

По инициатива на областния управител Данчо Симеонов и със съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина и на министър Божидар Димитров бе направено дарение, предназначено за българската общност в автономната област Гагаузия, Република Молдова. Това съобщиха от Областна управа. То се състои от художествена, научна, детска и историческа литература, мултимедийни продукти и е занесено от главния секретар на Областна администрация – Варна, Димо Николов, който е бил в Гагаузия в периода 25 – 27 август тази година.

Книгите и останалите материали, даващи подробна информация за България, са предоставени и разпределени между Комратския университет, Общината на българите в Гагаузия, Регионалната библиотека в Комрат, библиотеката в село Кирсово, детската градина в село Кирсово, както и Българския университет в град Тараклия.

Инициираното от Данчо Симеонов дарение е във връзка с подписаното от него преди месец Споразумение за сътрудничество между Варненска област и Гагаузия, обхващащо сферите на културата, спорта, туризма и търговско-икономическите отношения. Съгласно договореностите през септември се очаква башканът на Гагаузия Михаил Формузал да посети Варна и съвместно с Данчо Симеонов да подпишат стратегия за предстоящите конкретни действия.