Пратиха в затвора убийци на пътя
Пратиха в затвора убийци на пътя / netinfo

Върховният  касационен съд потвърди ефективните присъди на Тошко А. и на Юсеин Я., причинили тежка катастрофа през лятото на 2007 година в село Стефан Караджа, довела до смъртта на трима души и телесни повреди на други двама. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата в морската столица.

В края на март 2009-та година Варненският окръжен съд присъди наказание 4 години лишаване от свобода и 7 години без право да управлява моторно превозно средство на Тошко А., както и 5 години затвор и 8 години без шофьорска книжка за Юсеин Я. Няколко месеца по-късно присъдата бе изцяло потвърдена и от Апелативния съд.
Според магистратите двамата мъже имат вина затова, че на 29 юни 2007 година в с. Стефан Караджа, община Вълчи дол, Варненска област, при управление на две превозни средства, независимо един от друг, движейки се с висока скорост предприели действия на пътя, довели до сблъсъка на возилата.

Назначените от съда няколко експертизи са установили, че микробусът, управляван от Тошко, в който са се возили негови колеги, се е движил със скорост 113 км в час. Лекият автомобил, управляван от Юсеин, който шофирал след консумация на три бири, предприел изпреварване на микробуса със скорост 111 км в час. В същото време Тошко завил на ляво, за да навлезе в левия ръкав на V образно кръстовище. Когато микробусът завил на ляво, Юсеин  набил спирачки и с това блокирал дясното задно колело на лекия автомобил. Последвал сравнително лек удар между двете возила, но поради високата скорост на движение микробусът изхвърчал от пътя, обърнал се по ската и връхлетял върху дърво. Катастрофата предизвикала смъртта на трима от работниците, пътували с Тошко в микробуса, и телесните повреди на други двама.