Пращат линейки в курортите  чак след 2 седмици
Пращат линейки в курортите чак след 2 седмици / netinfo
Към момента в курортите “Златни пясъци” и "Св. св. Константин и Елена" все още няма изнесени екипи на варненската спешна помощ. Това разкри пред Дарик шефът на Регионалния център по здравеопазване д-р Веселин Балкански.

Според наредба на Здравното министерство, спешните екипи в курортите през лятото ще са от варненската университетска болница "Св. Марина". Очаква се договорите за осигуряване на безплатната спешна помощ да бъдат подписани до дни. Броят на екипите ще е не повече от 5, като ще заработят най-рано от средата на юли, посочи д-р Балкански, като успокои, че не са регистрирани повиквания за оказване на спешна помощ в “Златни пясъци”.

До момента в курорта няма регистрирани лекарски практики, които да са сключили договор със Здравната каса. Няма как да задължим лекарите в курорта, които са над 55, да работят с Касата, заяви шефът на здравеопазването в региона. По думите на д-р Балкански, “проблемът е основно финансов-кой колко, за какво и на кого ги плаща”.

При липса на договорни отношения между лекарските практики и Здравната каса, туристите от страни-членки на Европейския съюз няма как да получат безплатна доболнична помощ на територията на комплексите. Летовниците могат да се прегледат само в частни кабинети, които работят със застрахователните фондове и обикновено са разположени в медицинските центрове на хотелите.