Повече туристи, ако пазим манастирите
Повече туристи, ако пазим манастирите / netinfo
Първият у нас форум за религиозен туризъм събра свещеници от България и съседни страни. Курортен комплекс „Св.св. Константин и Елена”, предпочитан традиционно през лятото, в златната есен се оказа пресечна точка за представители на Вселенската, Московската и Румънската патриаршии, Варненската митрополия, Бачковския манастир, Гръцката Ортодоксална църква, Старозагорската епархия и др.

Според варненския митрополит Кирил, ако българските манастири и църкви се поддържат, те могат да допринесат значително за продължаване на традициите ни. Стела Балтова, зам.-председател на Държавната агенция по туризъм подчерта, че Варна е сред регионите, които предлагат много възможности за развитие на религиозен туризъм.

За да се превърнат манастирите в атрактивни туристически обекти, трябва да се преодолеят няколко пречки, посочи още Балтова. По думите й е необходимо базата на светите места да е подходяща както за посещение, така и за настаняване на туристи. Важен фактор според заместник-председателя на Държавната агенция по туризъм е и инфраструктурата, защото манастирите са достъпни, само ако има хубави пътища.

Справянето с тези проблеми ще увеличи значително туристите у нас, обобщи Балтова.