Потвърдиха присъдите по мегаделото
Потвърдиха присъдите по мегаделото / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Апелативният съд в Бургас потвърди постановената срещу Иван Славков, Николай Хаджимихайлов, Свилен Николов, Янко Колев и Пейчо Пейчев осъдителна присъдата за разпространение на наркотици и склоняване към проституция.

През 2013 г. Варненският окръжен съд призна бившия общински съветник и бивш президент на ФК"Спартак" Иван Славков и останалите мъже за виновни затова, че през различен период от време, от есента на 1996 г., когато Славков е създал групировка, и до началото на септември 2008 г., престъпното сдружение е работило по обща схема за получаване на пари от организирана проституция на територията на Варна, на курортните комплекси и околностите.

Групата е организирала склоняването към проституция и трафика на експлоатираните жени и мъже. Съдът ги призна за виновни и за това, че като участници в престъпната организация са разпространявали различни по вид и количества наркотични вещества - хероин, кокаин, амфетамини и др.

С решението на въззивната инстанция остават в сила присъдата, която потвърждава в частта на наложените наказания. Иван Славков е осъден на 10 години лишаване от свобода, а Николай Хаджимихайлов на 6 години затвор и 40 000 лева глоба. Наказание 6 години лишаване от свобода е постановено и на Свилен Николов. Решаващият съд е присъединил към това наказание една година затвор по друга присъда, и той е наказан общо на 7 години лишаване от свобода. Янко Колев е осъден на 18 месеца лишаване от свобода, а Пейчев е наказан с две години и половина затвор.

Апелативен съд -Бургас посочва в мотивите си, че фактическа обстановка е напълно изяснена от първоинстанционния съд и въз основа на това той е направил извод, към който се присъединява и въззивният съд за осъщественото от подсъдимия Иван Славков деяние – организирал и ръководил престъпна група, а подсъдимите Янко Колев, Свилен Николов, Пенчо Пейчев и Николай Хаджимихайлов са участвали в нея. Решението на въззивния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.