Пети случай на заразен с маймунска шарка у нас е потвърден в Центъра по заразни и паразитни болести. 

Заболелият е на 35 г. с характерния обрив по тялото, в добро общо състояние, уточняват от НЦЗПБ.

Хоспитализиран е в УМБАЛ „Св. Марина“, Варна.

ДНК на вируса на маймунската вариола е установен в съдържимото на обривните единици.

Първите два случая на маймунска шарка в България бяха потвърдени на 23 юни. Третият заразен бе установен малко по-късно - в края на юни. На 22 юли бе регистриран и четвърти заразен с маймунската вариола. 

Междувременно здравните власти разпространиха полезна информация за маймунската шарка: 

Как се предава маймунската вариола?

Инфекцията не се предава лесно от човек на човек. Заразяването се случва при близък контакт с инфекциозен материал от кожните лезии на инфектиран човек, както и чрез респираторни капчици при продължителен контакт лице в лице. Възможно е вирусът да бъде предаден и при използване на общо спално бельо, дрехи и тоалетни принадлежности, където оцелява за дълго време. Моментната епидемична ситуация най-вероятно се свързва с предаване по сексуален път сред мъже, които правят секс с мъже (MSM), но е възможно разпространение и сред членовете на едно домакинство. Безразборните сексуални контакти се оценяват като високорисков фактор за разпространение на вируса.

Какви са рисковете от заболяването?

Повечето случаи на инфекцията при дадения епидемичен взрив в Европа протичат леко. В риск от тежко заболяване са малки деца, бременни и имунокомпрометирани пациенти. Тъй като случаите са все още малко на брой, профилът на тежест на заболяването не може да бъде надеждно оценен.

Какво е приложението на ваксината за едра шарка?

Към момента в ЕС няма одобрена ваксина срещу вируса на маймунската вариола, но ваксината срещу едра шарка показва ефективност срещу маймунската вариола. Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията препоръчва биопродуктът да се използва като средство за пост-експозиционна профилактика. Експертите оценяват необходимостта от имунизация на медицинския персонал, ангажиран в грижата за заболелите от вируса.
 
Как мога да предпазя себе си и другите от маймунска едра шарка?

Заразените хора трябва да останат изолирани, до излющване на коричките на обрива, както и да избягват близък контакт с имуносупресирани лица и домашни любимци до оздравяването си. Също така се препоръчва въздържане от сексуална активност и близък физически контакт до заздравяване на обрива. Заболелите трябва да останат изолирани по възможност в едно помещение в дома си, и да използват определените само за тяхно ползване домакински вещи (дрехи, спално бельо, кърпи, прибори за хранене, чинии, чаши), които не трябва да се споделят с други членове на домакинството.

Близките контакти на заболелите от маймунска едра шарка трябва да се самонаблюдават за развитие на симптоми в продължение на 21 дни след последния контакт със заразения и да избягват близък физически контакт с малки деца, бременни жени и имунокомпрометирани хора, докато не се изключи MPX.

Хората, полагащи грижи и роднините трябва да избягват да докосват кожните лезии с голи ръце, да носят ръкавици за еднократна употреба и да спазват стриктна хигиена на ръцете.
 
Какви са симптомите на маймунската едра шарка?

Маймунска едра шарка често започва с комбинация от следните симптоми: треска, главоболие, втрисане, изтощение, астения, подуване на лимфните възли, болки в гърба и мускулите. Обикновено един до три дни след появата на треската се появява обрив, който в класическия вариант първо се появява по лицето и се разпространява по други части на тялото, включително ръцете и краката, но в настоящия епидемичен взрив най-често обривът стартира в гениталната област. Кожните лезии често се проявяват първо като макули, които се превръщат в папули, везикули, пустули, крусти и струпеи.