Потвърдиха доживотната присъда на Георги Цветанов
Потвърдиха доживотната присъда на Георги Цветанов / Дарик Варна, архив

Върховният касационен съд потвърди решението на Варненския апелативен съд, с което бе наложена доживотна присъда на Георги Цветанов заради убийството на студентката Радостина Евтимова.

Върховният касационен съд е съгласен с решението, че подсъдимият следва да бъде изолиран от обществото за продължително време и справедливото наказание за извършеното от него е именно доживотният затвор. Наложената наказателната санкция съответства на тежестта на престъплението и данните за личността му, както и на целите на специалната и генерална превенция.

21-годишната Радостина Евтимова беше убита на 6 март 2009 г. Трупът на момичето, студентка в Икономическия университет, беше открит в дома на приятеля й от собствената й сестра. При аутопсията бяха открити повече от 52 порезни рани по цялото тяло на жертвата.

Жестокото убийство потресе студентите във Варна и те излязоха на протест в града. На 17 март повече от 3000 млади хора участваха в мирно шествие под мотото „Ние сме хора. Нека не забравим този път". Тогава младежите поискаха от законодателите тежките престъпления да не се разглеждат по съкратена процедура и да бъдат разграничавани от леките криминални случаи.