Потушиха пожарите във Варненска област
Потушиха пожарите във Варненска област / netinfo
Потушен е пожарът в село Детелина, община Долни чифлик. Овладяно е и положението в местността "Боровец" край Варна, но на места там продължава да се вижда тлееща горска растителност. Пожарникарите във Варненска област са вдигнати на крак, прекратени са всички отпуски и почивки.

По информация на Дарик пожарът в село Детелина тръгва, след като цигани са запалалили кабели на сметището в Долни чифлик. След появата на силния вятър огънят се прехвъря в съседните сухи поляни, минава през гората и достига до периферията на селото.

При пожара в село Детелина са изпепелени една къща, стопанска постройка, два сайванта, трактор и едно прасе, което не успяло да избяга от кочината си. Пострадал е тракторист, чиито ръце са обгорели до лактите.

Пожар днес вилня и в смесена борова гора над град Белослав. До четири и половина следобед в общината бе обявено бедствено положение, защото имаше опасност огнената стихия да навлезе в града.

Общо 23 пожара в сухи треви, храсти и гори гасиха огнеборците във Варненска област.

От областна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" напомнят, че трябва да се преустанови паленето на стърнища, на сухи треви, варенето на зимнина и изгарянето на битови отпадъци в открити пространства. Редовно трябва да се почистват сухите треви в дворовете, особено на крайните къщи в селата и вилните зони. А кметовете трябва да създадат организация за бързо включване на населението в погасяването на пожарите.