Посрещаме Джулая в 5,34
Посрещаме Джулая в 5,34 / Дарик Варна

Ясно време, без облаци, се очаква на зазоряване утре. Времето ще бъде благосклонно и няма да вали дъжд. Това съобщиха за Дарик от Варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология. Слънцето над Варна ще изгрее в 5,34 минути, за радост на хилядите, които ще посрещнат първото юлско утро край морето.

По традиция ритуалът по посрещане на слънцето - Джулай морнинг, ще бъде отбелязан на Варненския плаж, където се очаква да се съберат стотици. Мащабни концерти не са предвиждат. Заведенията по плажа обаче са в готовност за събитието.

500 светещи балона с хелий ще бъдат разположени на протежение 1.2 километра на брега на село Камен бряг. Тяхната цел е да пазят почитателите на Джулай морнинг, които се събират по традиция в нощта срещу 1 юли на скалите. Това съобщи за Дарик кметът на Каварна Цонко Цонев. Празнуващите ще бъдат охранявани от полиция, членове на ВМРО - Добрич и доброволци.

Концертът на Камен бряг, който се провежда от няколко години всяка сутрин на 1 юли, ще започне в 4.15 часа с изпълнения на група Гранулом. След тях, верните приятели на Каварна БТР ще излязат със собствена програма, а в 5.33 ч., когато се очаква да изгрее слънцето над Камен бряг, започва и изпълнението на групата с Джон Лоутън, който също по традиция изпява култовата песен на "Юрая Хийп" July morning на сцената в селото от няколко години насам.

Празникът не винаги минава без инциденти. На Камен бряг миналата година загина 23-годишният Веселин Михайлов от Варна, който падна от 30-метрова скала. Самото място на трагичния инцидент тогава не бе обезопасено.

Джулая (или нечленувано Джулай, по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година, July Morning) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал във Варна в края на 70-те години на миналия век. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за тях, пише в онлайн енциклопедията Wikipedia.

За основател на празника Джулай се смята варненецът Стоян - Тяната, чиято фамилия се губи в спомените за началото на празника, организиран по традиция до началото на 90-те години на миналия век на варненския вълнолом.