Анна Каренина
Анна Каренина / netinfo
В програмата на международния театрален фестивал Варненско лято днес почитателите на сценичните изкуства могат да видят три спектакъла. 
На основна сцена на театъра от 19.00ч. започва „Анна Каренина” на Театър София. 

За първи път на българска сцена се поставя монументалната творба на Лев Толстой „Анна Каренина“ – може би най-четеният роман в света и със сигурност сред най-значимите в литературнатa класика. Той майсторски преплита два пласта – бурните обществени промени в Русия на 19. век и историята за трагичната любов на омъжената за граф Каренин красива аристократка Анна с офицера Вронски.

Спектакълът е отличен с Икар 2017 за режисурата на Николай Поляков и за авторска музика на Христо Йоцов. 

На сцена Филиал от 18.30 ч. е представлението на столичния куклен театър  АВЕНЮ Q. 

Авеню Q
netinfo

Отличеният с три награди „Тони“ бродуейски куклен мюзикъл „Авеню Q“ се пренася за първи път на българска сцена, като за целта е ангажиран опитният в жанра американски режисьор Уест Хайлър, поставял и за знаменития „Цирк дьо Солей“. „Авеню Q“ е забавен спектакъл за възрастни, който не се свени да представя чувствителните теми на днешното време по неочакван начин. С атрактивни кукли, песни и танц мюзикълът разказва историята на Принстън – колежанин, който пристига в Ню Йорк с големи мечти и тънка банкова сметка. Той може да си позволи да наеме квартира единствено на „Авеню Q“. На пръв поглед хубавият бедняшки квартал се оказва населен с всякакви странни образи. Всички те се борят да намерят работа, любовта и, разбира се, да открият вечно изплъзващия се смисъл на живота. В ролята на Гари Колман – бивша знаменитост, която дава апартаменти под наем, се включва младата звезда на българската поп сцена Рафи Бохосян, а музиката се изпълнява на живо от пианиста Ангел Николов.

Сатиричният театър гостува на фестивала с представлението „Хамелин” на Хуан Майорга – от 16.30 и от 20.00 ч. 

Хамелин
netinfo


С тази пиеса от 2005 г. съвременният автор Хуан Майорга печели най-престижните награди за драматургия в Испания. През 2016 г. той е отличен и с Европейската театрална награда „Нови театрални реалности“. Дебютният спектакъл на Александра Петрова я заявява заедно с актьорския екип като едни от най-обещаващите нови присъствия на театрална сцена.

Театралният фестивал „Варненско лято” ще бъде закрит с концерт на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени” от 21.30 ч. в двора на Археологическия музей.