Портних: Смяната на кмета не е политически акт
Портних: Смяната на кмета не е политически акт / БГНЕС, архив

Смяната на временния кмет на Варна не е политически акт, заяви на извънредна пресконференция днес лидерът на ГЕРБ Варна Иван Портних по повод избора на нов градоначалник, който изненада варненци в началото на страстната седмица. „Спомняте си, че ние подкрепихме доц. Христо Бозов преди месец. Направихме го, защото той пое ясни ангажименти за истинска промяна в работата на администрацията. Но днес ние констатираме, че нещата продължават да се случват мъчително бавно, че промяна няма. Ако гласуването днес беше политически акт, ние нямаше да подкрепим доц. Бозов преди месец, а още тогава щяхме да гласуваме за Димитър Николов.”, каза Портних. Той отново подчерта, че от ГЕРБ са настоявали за промяна в администрацията, а не за подмяна или замазване на проблемите. „Промяната не може да се случи без кадрови промени”, каза Иван Портних по повод поисканите миналата седмица оставки на двамата зам.-кметове Богдан Караденчев и Калинка Попстефанова, които не се случиха.

Областният председател на ГЕРБ заяви, че общинските съветници на партията ще настояват новият кмет Димитър Николов да осъществи промяната, която така и не се е случила в общината. „Няма да се задоволим с козметични промени”, категоричен беше Портних.

По повод ремонтите на два от основните варненски булеварди Портних изказа недоволството си, че рехабилитацията на „Сливница” е започнала преди да бъде отворен „Владислав”. Можела е да се създаде далеч по-добра организация, за да не се получават изнервящи задръствания,  стана ясно от думите му. Лидерът на ГЕРБ Варна подчерта, че ако резултатите от ремонта на „Владислав” не са добри, от партията ще настояват за санкции и преправяне на необходимите места.

„Няма никаква опасност за големия транспортен проект на Варна”, категоричен беше Портних. Повод за твърдението му стана изказване на Петър Радушев тази сутрин, че проектът за интегриран градски транспорт е пред провал.
На думите на вече бившия шеф на дирекцията по европроектите Иван Портних отговори така:
„Питайте по-скоро г-н Радушев защо е мълчал до днес? Попитайте го и защо отказваше пари за проекти. Както и защо не си направи труда преди време да напише едно обикновено писмо, заради което можехме да се простим с новите тролейбуси. Точно той е човекът, който върна парите за иновативни проекти за култура, въпреки че Варна е кандидат за европейска столица на културата. Питайте го защо.”
Портних разкри, че единствената пречка за европейските милиони за варненския транспорт може да бъде забавяне на процедурите. От думите му стана ясно, че в администрацията са планирали да похарчат 200 000лв. за консултантска фирма, която да напише договор за ангажиментите на фирмите за градски транспорт към проекта, вместо това да бъде свършено от юридическия отдел на общината.

По думите на лидера на ГЕРБ Варна новият кмет Димитър Николов ще има силите да направи необходимите промени в общинската администрация.