Пореден случай на свински грип във Варна
Пореден случай на свински грип във Варна / netinfo

15-годишно момче от Каварна с диагноза новия грипен вирус АH1N1 е настанено в Инфекциозната клиника във Варна. Това съобщи за Дарик д-р Светла Станева, шеф на дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

Диагнозата е потвърдена от Националната референтна лаборатория, посочи д-р Станева. Тя разкри, че преди да бъде доведен във Варна, ученикът е бил лекуван в домашни условия.

Над 10 са регистрираните варненци, поразени от вируса на свинския грип до момента. Последният регистриран случай бе в средата на октомври. 26-годишен мъж бе настанен за болнично лечение с антивирусния препарат тамифлу.

Броят на заразените с AH1N1 е възможно да е много по-голям, но заболяването при тях да е протекло в лека форма и не са потърсили медицинска помощ, смята д-р Станева.

През октомври от Варна са били изпратени общо 33 проби за изследване към националната лаборатория. В пет здравни заведения в региона са осигурени антивирусни препарати - варненските болници „Света Марина" и „Света Анна", Военноморска болница, Инфекциозна клиника и болниците в Девня и Провадия.