Полицията тръгва по петите на абитуриентите
Полицията тръгва по петите на абитуриентите / снимка: Sofia Photo Agency
Във връзка с предстоящите абитуриентски празници и осигуряването на безинцидентното им протичане, варненската полиция предприема засилени мерки по охрана на обществения ред по трасетата, по които зрелостниците ще пътуват до местата за празнуване. Това предупреждават от варненската дирекция на МВР.

За своите балове традиционно варненските зрелостници ще използват хотелите в близките до морската столица курорти. Най-често пътни злополуки с абитуриенти и техни приятели през изминалите години са ставали по време на пътувания непосредствено след абитуриентските балове и във вечерните и нощните часове през следващите дни. За да не се стигне до ситуация за пътна катастрофа, отговорността е на родителите, абитуриентите, техните приятели и близки, които пряко или косвено са ангажирани в тържествата, предупреждават органите на МВР.

От полицията разпространиха ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ към абитуриентите за предотвратяване на нещастни случаи по време на празниците:

1. Вашето силно приповдигнато настроение на паметния празник е разбираемо и логично. Не забравяйте обаче, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост.

2. Когато Ви возят с автомобил от дома до училището и оттам до мястото на абитуриентския бал, Вие сте с близки приятели в автомобила. На коктейла или обяда у дома или в заведение Вие и вашите приятели вече сте пийнали алкохол, което подвежда към вземане на “смели” решения - показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, размахване на бутилки, викове и пр. Рисковете се подценяват в голяма степен. Вие - абитуриентът или абитуриентката, можете най-успешно да въздействате на приятелите си, защото в този ден се изпълняват Вашите желания. Помолете ги убедително, лично заради Вас, да не рискуват и да не излагат празника Ви пред опасност от тъжен провал. 3. Ако някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата Ви, дискретно помолете другите от компанията да го възпират от неразумни действия.

4. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да ви вози по празничните маршрути, както и резервен - който да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол.

5. Ако в определен момент не може да въздействате, осигурете си съдействието на родители или други ваши близки.

6. Не се съгласявайте инцидентно след еуфорията на абитуриентския бал, оттам да ви откарат с автомобил хора, които е вероятно да са пили алкохол или са неправоспособни.

7. След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, за гостувания в домове и др. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради превишена скорост от високия градус на настроението, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето и др. По-добре е да не се съгласявате с подобни предложения, въпреки настояването на другите. Не забравяйте, че тази нощ се изпълняват Вашите желания и Вие в най-голяма степен може да въздействате!

8. Ако Вашият трезвен шофьор все пак демонстрира “майсторство” и “смелост”, особено при движение на фарове, и върши опасни нарушения, не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа.

9. Ако Вие - абитуриентът, шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите за състезаване с останалите и за демонстриране на пълно неуважение към правилата. Не се подвеждайте от водачите на другите автомобили в колоната да преминавате при червен сигнал на светофара или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др.