Показват древни оръжия от фонда на Шуменския музей
Показват древни оръжия от фонда на Шуменския музей / netinfo

Две изложби на Историческия музей в Шумен ще бъдат открити във Варненския археологически музей. Първата е озаглавена "Въоръжение от I хил. пр. Хр. от фонда на РИМ - Шумен".

Изложеното въоръжение е изключително разнообразно. Сред подбраните за изложбата артефакти, които са част от една от най-големите сбирки от оръжие в страната, могат да се видят шлемове, възстановена ризница и нагръдници от различни тракийски некрополи, голямо разнообразие от върхове за копия, върхове на стрели и части от калъпи за тяхното отливане. Показани са още експонати от нападателно въоръжение като криви ножове, акинаци, и бойни брадви, типичната за траките ромфея и мечове, някои от които ритуално прегънати.

Хронологически колекцията обхваща периода от втората фаза на ранножелязната епоха (VІІІ – VІ в. пр. Хр.) до края на елинистическата епоха (ІV – І в. пр. Хр.)

Втората изложба, предоставена от Регионален исторически музей - Шумен, е „Култов комплекс край с. Салманово, Шуменско. Разкопки 2006 и 2007 г.“ Тя съдържа близо 200 находки от изцяло проучената тракийска надгробна могила от ІІІ в. пр. Хр.и култово ямно поле от VІ-V в. пр. Хр., сред които керамични съдове, предмети от бита, накити, култови фигури и въоръжение.

Изложбите ще бъдат открити в 15.30 часа. Те могат да бъдат видени до края на септември.