Поискаха оставката на шефа на Инспектората по образование
Поискаха оставката на шефа на Инспектората по образование / снимка: Дарик Варна, архив

Началникът на Регионалния инспекторат по образование (РИО) Венцеслава Генова да подаде оставка. Това поискаха от движение "Възраждане" и сдружение „Родители за Варна", като сред обявените от тях причини са няколко уволнения на училищни директори и непрозрачност в работата на началника на РИО.

Изтъкнати бяха няколко случая на уволнени от Генова училищни директори, които съдът връща на работа. На втора инстанция е спечелено делото за връщане на работа на Тодорка Колева от ОУ "Захари Стоянов". С решение на съда е възстановена на работа Магдалена Вуцова от Професионалната гимназия по строителство "Васил Левски" и Ирина Рангелова от ОУ "Петър Берон" в авренското село Царевци, обяви Цончо Ганев от движение "Възраждане". Той отбеляза, че това струва на всяко от училищата по над 16 000 лева за обезщетения, адвокатски хонорари и съдебни разноски.

Според Ганев, който е и председател на училищно настоятелство към ОУ "Захари Стоянов", вариантите за действията на Венцеслава Генова са два - колосална некомпетентност от страна на Генова или лични мотиви.

Липса на отчетност и прозрачност в действията на Генова е причина сдружение „Родители за Варна" да поискат оставката на шефа на РИО. В публикувания на сайта на инспектората Годишен план не е включена нито една точка за работа с колективите на училища в региона с най-слаби резултати. Не се публикуват и отчети за работата на началника, посочи Полина Ставрева от „Родители за Варна". По нейна информация началникът на РИО-Варна има оценка „4" от последното атестиране от Министерството на образованието и науката (оценките са от „1" до „5", като „5" е най-ниската).

За Дарик Венцеслава Генова заяви, че дадената й от Министерството оценка за работата е „изпълнението напълно отговаря на изискванията на длъжността", което отговаря на оценка „3". А отправените й обвинения тя окачестви като „тежко клеветническо посегателство върху държавността в лицето на Инспектората по образование".

Съдебният процес около казуса с уволнението на Тодорка Колева от училище "Захари Стоянов" все още е приключил. Уволнението на Магдалена Вуцова от Строителната гимназия е станало с решение на Министерството, а отстраняването от работа на Ирина Рангелова от училището в Царевци е заради прикриване на сигнали срещу учител за блудствени действия с ученички. Рангелова живее на семейни начала с разследвания учител и не е уведомила институциите за сигналите на родителите срещу половинката й, обясни шефът на Инспектората по образование. „Тогава единственото правилно решение беше отстраняване на директора, защото не си беше изпълнила задължението по опазване на здравето и живота на децата", коментира Генова.

Тя бе категорична, че отчет за свършеното от Инспектората се прави на всеки 2 месеца, на работни съвещания с училищните директори.

„Системата на образованието е спокойна. Няма неприето дете в първи клас. Оценките по български език и математика в държавния план-прием са водещи за страната. Сред първите 10 сме и по оценките на държавните зрелостни изпити. Редовно на сайта на Инспектората огласявам информация, която преценявам, че е обществено значима", отбеляза още шефът на РИО-Варна.