Подробен отчет на разходите за Варна 2019 поискаха съветници
Подробен отчет на разходите за Варна 2019 поискаха съветници / live.varna.bg

Общинската дирекция „Култура и духовно развитие“  да представи подробен отчет на изразходените средства за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. Това поискаха съветниците от комисията по култура към варненския общински съвет.

На днешното си заседание те разгледаха отчета на дирекцията за разходените средства от 1 януари до 30 септември 2014 г. Параграф III от доклада касае именно кандидатурата на Варна за културна столица през 2019 г. Марина Карапетян изрази недоволството си от това, че в приложения отчет не са описани изразходените суми, а само събитията и инициативите, за които са похарчени отпуснатите от общинския бюджет 500 000 лв.

„Ние поискахме ясна разбивка по пера – за картички са похарчени толкова пари, за МОТО толкова и т.н. Вие ни предоставяте само счетоводен картон, който не дава точна информация. Не съм доволна от този отчет, тъй като очаквах да видя повече от 2-3 цифри. Например искам да се знае колко пари са отишли за хонорар на консултанта. Дирекцията трябва да ни представите точна разбивка на изразходените средства“, аргументира се Карапетян.

Съветниците приеха и актуализацията на бюджета за 2014 г. в сферата на културата. Бюджетът за тази функция бележи ръст от 1 813 000 лв. В това число влизат 1 350 000 лв. за ремонта на ДКС, 129 000 лв. за РИМ Варна, 39 000 лв. за читалищата в града и др.

Във връзка с желанието на организаторите на фестивали и конкурси да се променят сроковете за кандидатстване по общинския фонд „Култура“, председателят на ресорната комисия Даниела Димова съобщи, че ще предложи идеята на експертен съвет на 13 декември. „Ще обсъдим с колегите възможността кандидатстването за първото шестмесечие да е от 1 до 31 януари. Така няма да се пропуска финансирането на някои фестивали. Промяна на сроковете ще бъде глътка въздух за всички“, каза Димова.