Подпомагат 1200 първолаци с якета и обувки
Подпомагат 1200 първолаци с якета и обувки / netinfo
1207 първокласници от Варненска област ще получат целева помощ под формата на дрехи и обувки. Толкова са подадените до момента молби за подпомагане на първолаците, обяви варненската шефка на Дирекцията за социално подпомагане Мария Чанкова.

Комплектът включва яке, спортен екип, две тениски и зимни обувки. Помощите са на стойност 120 лева и се дават на деца от семейства с доход до 200 лева на член на семейството.

Раздаването на дрехите и обувките ще започне от 1 октомври на три места в града - в Бюрата за социална закрила на ул. “Осми приморски полк” 137, на ул. Асен Разцветников” във “Владиславово” и в блок 11 на кв.”Дружба” в Аспарухово. Засега ще бъдат раздадени само тениските и анцузите, тъй като якетата и спортните обувки все още не са готови.

Помощите за първолаци се отпускат само на подалите молби в Дирекциите “Социално подпомагане”. Крайният срок за подаване на заявленията е понеделник, 1-ви октомври.

Общо 12 000 деца от областта ще бъдат включени в Националната програма за предоставяне на чаша топло мляко и закуска. В общините Ветрино, Вълчи дол, Девня, Суворово и Провадия вече има избран доставчик, като фирмата има готовност за доставки от 1 октомври. В останалите общини на областта тече процедура по подписване на договорите между директорите на школата и доставчиците, след което програмата ще стартира поетапно.

Според Мария Чанкова обаче съществува вероятност учителските стачки да забавят процедурите.