Подписан бе третият анекс към КТД за общинското образование
Подписан бе третият анекс към КТД за общинското образование / netinfo
До 10 дни допълнителен отпуск имат право да ползват учители, които участват във форми на квалификация, свързани с общинската, регионалната и националната политика. Това е една от клаузите, залегнали в тристранния договор между общината, работодателски и синдикални организации. На официална церемония в Община Варна днес договорът бе удължен с още една година.

Тристранният договор е израз на взаимното съгласие между синдикатите, работодателските организации и Община Варна по въпросите със заплащането на учителския труд, квалификацията и синдикалната дейност на преподавателите. Всичко това е резултат на дългогодишната работа на тристраниия съвет, чиито правила бяха формулирани на партньорски принципи още преди 13 години. Колективният договор отговаря на всички изисквания на Кодекса на труда и на принципите на социалното договаряне, заяви директорът на общинското образование Коста Базитов.

Трудно е да се каже коя е най-ценната клауза в колективния трудов договор, но според Валентина Крачунова, председател на Съюза на работодателите в сферата на образованието, той определено е работен и устройва всички страни, които са го подписали. Председателят на Регионален синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Галина Димитрова заяви, че подписва анекса, защото досега община Варна е изпълнявала всички ангажименти, поети при създаването на договора.

Репортаж от официалното подписване и повече за "екстрите" на договора ще чуете в прикрепения звуков файл.