Подготвят нов Закон за движение по пътищата
Подготвят нов Закон за движение по пътищата / ПП ГЕРБ

Започва подготовка за нов Закон за движение по пътищата. Това обясни по време на среща с жители на варненския район „Приморски” народният представител от ГЕРБ-Варна Нели Петрова. Срещата се организира по инициатива на районната партийна организация.

„Разговаряла съм лично с министър Московски. Предстои към Народното събрание да бъде сформирана работна група, която ще обсъди всички постъпили предложения за изменения. Има идея да бъдат поканени и автоинструктори. Във Варна вече се проведе кръгла маса, посветена на новия закон, тепърва предстоят дискусионни формати и в Пловдив, Стара Загора и Велико Търново”, каза Петрова. Тя изложи своята позиция за това какви промени трябва да бъдат инициирани на законово ниво. Народният представител изслуша предложенията на хората в тази посока. Според нея, след като навърши определена възраст, например 70 г., всеки шофьор трябва да издържи тест за правоуправление.

Нели Петрова сподели пред хората, че е впечатлена от правилата за пътна безопасност, които се спазват в Испания, където гостува по покана на българската общност. „Там законите за пътната безопасност са изключително сурови. При шофиране без свидетелство за правоуправление, без значение на кого е автомобила, той веднага се отнема от властите. Там имат магистрална полиция, полиция към общината и отделно национална полиция. И те работят при невероятно добра координация”, каза Петрова.

Жителите на район „Приморски” също изложиха своите предложения за това какво би могло да бъде застъпено в новия закон за движение по пътищата. Според тях, за да се намали агресията на пътя, в училище трябва да има повече часове, свързани с пътната безопасност. Те похвалиха община Варна, че работи добре в това отношение, като дадоха за пример новата детска градина „Бисерче”. Там е направена специална детска площадка с маркировка, където педагозите приучават малките ученици да познават пътните знаци и да пресичат правилно още от ранна детска възраст.