Под 1% от нуждаещите се ползват социални асистенти
Под 1% от нуждаещите се ползват социални асистенти / netinfo
15 лица ще бъдат назначени за социални асистенти на възрастни и хора с увреждания по проект на фондация “Алтернатива 2002”. Той е финансиран от Програма ФАР в размер на 39 900 евро.

Подборът на безработните, които ще извършват услугата “социален асистент”, ще бъде извършван до края на юли от служителите на Варненското бюро по труда. За работата могат да кандидатстват всички, регистрирани там, които, ако бъдат одобрени, ще преминат през специален курс на обучение през август. След него те ще работят на трудов договор и ще обслужват минимум 30 души.

Асистенти на хора в неравностойно положение могат да бъдат и техни близки и роднини. Месечното възнаграждение ще бъде 180 лв., което е неадекватно на труда, който се полага, заяви ръководителят на проекта Снежана Карагьозова. Въпреки това, от фондацията се надяват да намерят подходящи хора, които да обгрижват нуждаещите се.

Ползвателите на услугата ще се подбират от кандидатите в Дирекция “Социално подпомагане” Варна, където те ще трябва да подават заявления с конкретните си потребности. Според данни от дирекцията, хората с трайни увреждания в Община Варна са около 15 хил. души, а хората на пенсионна възраст – над 50 хиляди. По предварителни проучвания нуждаещите се от услугата “социален асистент” възрастни хора във Варна са над 10 хил. души. През миналата година от нея са се възползвали само 45 възрастни и 63 деца с увреждания. Спрямо всички, които се нуждаят от асистенти, услугата е обхванала по-малко от 1 процент от тях.