Почитаме Света Татяна
Почитаме Света Татяна / Sofia Photo Agency, архив

Православната църква днес почитта паметта на великомъченица Света Татяна.

Родена е в Рим в семейството на знатни родители. Баща й, който три пъти бил консул, бил таен християнин и се отличавал с богобоязливост. Той възпитал дъщеря си в благочестие и страх Божий и я научил на Божественото писание. Когато света Татяна достигнала пълнолетие, тя пожелала да прекара живота си в детство и целомъдрие.

Но била принудена да направи жертвоприношение в храма на Аполон от римския император. Изповядваща християнската вяра, тя отказала да се подчини и започнала да се моли на Бог силата на искрените й думи счупи статуята на хиляди парчета.
Последвали жестоки изтезания, с които искали да я принудят да се отрече от Христа. Но всеки ден когато мъчителите й идва ли отново, тя намира Татяна здрава и несъкрушима - тя не спирала да се моли на Бог да им прости и да отвори очите им за Него. Чудото потресло римските войници и те паднали на колене, разкаяли се и я помолили да им прости.

Императорът се разгневил още повече - посякъл войниците си, а Татяна хвърлил на изгладнели лъвове, но дори те не я докоснали, а започнали да се галят в нозете й. Най-накрая заповядал да бъде обезглавена. Заради нечовешките мъчения, на които е подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.
Имен ден празнуват всички, които носят името Татяна, Таня.